Lambiek
De zure smaak in Lambiek bier is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat betekent niet dat deze bierstijl niet fascinerend is. Het is een hele bijzondere bierstijl, daarom vertel ik je maar al te graag meer hierover Lees meer..
Lambiek
De zure smaak in Lambiek bier is niet voor iedereen weggelegd. Voor mij niet in ieder geval ; ) Maar dat betekent niet dat deze bierstijl mij niet fascineert, ik vind dit een heel bijzondere biersoort. Deze bierstijl is uniek in het rijtje, daarom vertel ik je maar al te graag meer over deze typische bierstijl.
Wat is lambiek bier?
Lambiek is een uniek biersoort, en dit is vooral te danken aan de gisting en rijping. Lambiek bier ontstaat namelijk door spontane gisting. Het is het oudste bier dat we op dit moment kennen, er zijn aanwijzingen dat dit bier rond 1300 al werd gebrouwen. Goed, even terug naar de unieke eigenschappen van dit bier, hiervoor doorlopen we even het brouwproces.
De toevoeging van hop aan dit bier is opmerkelijk. Er wordt namelijk geen verse hop aan het bier toegevoegd, maar 3 jaar oude hopbellen. Verse hop zorgt voor een bittere smaak en vroeger waren mensen van mening dat Lambiek niet bitter, maar juist verfrissend moest zijn. Verouderde hopbellen zijn hun bitterheid verloren en zorgen juist voor een zachte smaak. De verouderde hop wordt gebruikt voor de smaak en voor de houdbaarheid van het bier.
Na het brouwen komt het gekookte wort in een grote platte bak, dit noemen we het koelschip. De brouwers zetten de ramen open en laten de wilde gisten nu hun werk doen. Wilde gisten zijn natuurlijke gisten die in de lucht zweven. Deze wilde gisten vermengen zich met de wort en zorgen voor een gisting. Na dit proces pompen de brouwers het wort naar grote foeders. Hier gaat het gistingsproces verder. De wilde gisten zorgen voor een karakteristieke smaak van het bier.
Je begrijpt dat de omgeving van de brouwerij erg bepalend is voor de gisting. Door de spontane gisting zal het bier nooit hetzelfde zijn en heb je ieder jaar een nieuwe smaaksensatie. De techniek van spontane gisting wordt over de hele wereld gebruikt, maar nergens heeft Lambiek bier zo’n typische smaak als het bier uit de omgeving van Lembeek.
Soorten lambiek bier
Lambiek kan direct uit het vat gedronken worden als Lambiek bier, maar vaak wordt het gebruikt om andere bierstijlen mee te maken. Bijvoorbeeld Geuze, Oude Geuze of Krieklambiek.
Geuze is het enige bier dat niet gebrouwen wordt. Het maken van Geuze wordt steken genoemd. Geuze is simpelweg een mengsel van Lambiek met verschillende leeftijden. Door het mengen van Lambiek ontstaat er een nieuwe gisting op de fles. Voor deze nieuwe gisting is er wel minimaal 60% jonge lambiek nodig. Dit bevat nog genoeg suikers om de gisten in de Oude Lambiek aan te wakkeren.
Kriekenlambiek, of kortweg Kriek, valt onder de fruitbieren. Voor dit bier worden er krieken aan de Lambiek toegevoegd. Dit bier is ontstaan omdat het de zure Lambiek niet bij iedereen geliefd was. Deze krieken worden toegevoegd aan de lambiek, vlak voordat het de foeders in gaat. Tijdens de gisting worden de krieken verteerd, en krijg het bier de fruitige en frisse smaak
Oude geuze
Oude Geuze is wettelijk beschermd, er gelden daarom ook enkele regels voor. Alleen wanneer het bier van uitsluitend Lambiekbieren gemaakt is, mag het Oude Geuze heten. Daarvan moet de oudste Lambiek minstens 3 jaar op houten vaten gelegen hebben.
Smaak van Lambiek bier
De smaak van Lambiek bier is overwegend zuur en verfrissend, en soms wat fruitig. Het bier bevat bijna geen koolzuur en heeft weinig tot geen schuim. Dit komt door de overjarige hop, verse hop zorgt namelijk voor een stabiele schuimkraag. Een krieklambiek heeft een zure smaak door de lambiek. Maar de krieken zorgen voor een fruitige en frisse smaak aan dit bier.
Zin in een Lambiek bier?
Ik vind het een van de meest gave biersoort vanwege haar unieke brouwproces en geschiedenis. Er is veel over te vertellen en te ontdekken. Ontdek hierboven alle Lambiek en Geuze bieren en ervaar de unieke smaaksensatie van dit bier, geen bier zal hetzelfde zijn!
Proost!