Wat is IPA bier?

juli 26, 2020 0 Door BCB

 

IPA bier is met recht te omschrijven als een rage op het gebied van bieren. Op dit moment is het misschien wel de populairste variant. De opkomst van IPA hangt samen met de algehele stijging in populariteit van speciaalbier. IPA bier is namelijk een soort speciaalbier, waarbij de rijke en volle smaak een grote factor is gebleken met betrekking tot de populariteit. Maar wat is IPA bier nu precies?

 

Hieronder leggen we ten eerste uit wat IPA bier nu exact is. Hierna proberen we te verklaren waarom deze soort bier in relatief korte tijd plotseling zo populair is geworden. Tevens laten we je zien hoe deze soort (speciaal)bier is ontstaan. Ook gaan we dieper in op de verschillende varianten en stijlen van dit type bier. Hierop volgend laten we je zien bij wat voor soort gerechten dit bier het beste past.

 

Alles wat je moet weten over IPA bier

IPA bier staat voor India Pale Ale en het is een soort speciaalbier. Alhoewel de naam doet denken dat dit bier afkomstig is uit India, is dit een van oorsprong Britse biersoort. De naam refereert naar het kolonialistische verleden van Engeland. Toen Groot-Brittannië nog een grootmacht was op het wereldtoneel, had het vele landen gekoloniseerd. India was er hier één van. Soldaten uit die tijd verlangden naar bier uit hun eigen land, maar deze overleefden nooit de lange reis op een schip. Om ervoor te zorgen dat de bieren de lange reis op zee konden overleven, werden tijdens het brouwproces overmatig veel hop toegevoegd zodat de houdbaarheid van het bier langer werd. Dit fenomeen werd vervolgens de geboorte van de Indian Pale Ale (IPA).

 

Waarom is IPA bier ineens zo populair?

Om de zeereis naar in India gestationeerde soldaten te overleven, werd extra alcohol en hop toegevoegd aan een IPA. Nog altijd zijn er varianten met extra alcohol erin, maar gemiddeld bevat een IPA tegenwoordig tussen de 4,5% en 7,5% alcohol. Een ander element dat dit bier zijn distinctieve smaak geeft, is de extra hop die er aan is toegevoegd. Dit maakt dit speciaalbier net wat bitterder. Maar qua smaken en tonen heeft dit bier nog veel meer te bieden.

 

Het is namelijk de combinatie van smaken die IPA bieren zo geliefd maken. Het bittere van de hop wordt namelijk gecontrasteerd door de fruitige smaken die aanwezig zijn. Zo zijn er geregeld aroma’s van citrus, tropisch fruit en ceder aanwezig. Maar ook andere soorten fruiten kunnen aanwezig zijn. Daarnaast kunnen er geroosterde tonen gedetecteerd worden bij specifieke varianten. Deze smaken vullen elkaar uitstekend aan, waardoor het drinken van een IPA bier je iedere keer weer kan verrassen. Je hebt namelijk de keuze uit een ruim assortiment aan variaties.

 

Het ontstaan van IPA bier

Hoe IPA bier nu precies is ontstaan, is niet iedereen over uit. Het meest bekende verhaal is het verhaal dat hierboven ook al aangestipt werd. Engeland had in de 17e eeuw diverse koloniën, waaronder India. Als steuntje in de rug waren er brouwers die speciaal voor de Oost-Indische compagnie bier brouwden. Echter ontdekten zij dat bier niet lang genoeg goed bleef om de bootreis naar India te overleven. Een combinatie van een hoger percentage alcohol en meer hop in het bier, wat een conserverende werking heeft, zorgde ervoor dat het bier de reis wel kon overleven. Zo zou, volgens de verhalen, IPA bier zijn ontstaan.

 

Echter is niet iedereen het er over eens dat dit ook daadwerkelijk het verhaal is van het ontstaan van deze speciaalbier. Er is namelijk ook een ander verhaal, over een brouwer genaamd George Hodson. Deze bierbrouwer liet zijn bier twee jaar rijpen, waardoor er meer hop dan gemiddeld in het bier zat. Zijn brouwerij lag in de buurt van de haven waar menig soldaat terug keerde naar het vasteland van Engeland. De locatie in combinatie met de lage prijzen zorgden voor de populariteit van dit bier onder de soldaten. Zo zou de eerste versie van IPA bier zijn ontstaan.

 

Welke van de twee nu echt waar is, weten we niet zeker. De tweede variant klinkt aannemelijker, maar de eerste variant is een beter verhaal. We neigen al snel te kiezen voor het betere verhaal, toch? Desalniettemin heeft dit geleid tot bier met meer hop dan gemiddeld, wat voor de bittere smaak zorgt. Echter staan IPA’s ook bekend om hun fruittonen. Deze werden pas later geïntroduceerd, in de jaren ’80 van de vorige eeuw om specifiek te zijn, door Amerikaanse bierbrouwers. Zo ontstonden de IPA’s die tot op de dag van vandaag zo geliefd zijn onder liefhebbers.

 

Meerdere stijlen IPA bier

Alhoewel IPA’s van origine Engels zijn, zijn het de Amerikanen die de variant verzonnen die vandaag de dag het meest populair is. Alhoewel er inmiddels vele variaties van IPA bier verkrijgbaar zijn, kunnen de meeste onderverdeeld worden in 3 stijlen. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje:

 

  • Engelse IPA bier: de voorvader van alle IPA bieren en nog altijd een populaire stijl van zichzelf. Net als bij alle stijlen het geval is, zijn er van deze stijl een hoop varianten. In vergelijking met andere stijlen, is er minder aromatische hop aanwezig en meer mout. Dit levert een smaak op die zowel fruitig als geroosterd is, met iets minder bitterheid aanwezig.
  • Amerikaanse IPA bier: denken we aan IPA’s, dan is deze variant degene waar we het vaakst aan denken. Dit komt vooral door de combinatie van de bitterheid van het extra hop in combinatie met de fruitige citrus en ceder aroma’s.
    Tevens zijn er vele varianten met tropische fruittonen. Het is deze combinatie van smaken die deze stijl zo populair maakt.
  • Imperial IPA bier: hou jij van een hoger alcoholpercentage? Dan is dit de stijl voor jou. Waar het gemiddelde alcoholpercentage veelal tussen de 4,5% en 7,5% ligt, is dat bij een Imperial nog een stuk hoger. Verder doet de smaak van deze stijl sterk denken aan de Amerikaanse stijl, aangezien deze hierop is gebaseerd. Imperial IPA bier staat ook wel bekend als dubbel IPA bier.

 

Bij welke gerechten passen IPA’s?

IPA’s zijn er in allerlei varianten, dus je hebt de keuze. Toch heb je kunnen lezen dat er wel degelijk overeenkomsten zijn tussen allen. Zo zijn IPA’s altijd wat bitterder door de grotere hoeveelheid hop, en zijn er in de noemer eigenlijk ook altijd wel fruitige tonen aanwezig. Hierdoor past een IPA bier goed bij bijvoorbeeld een pittige curry, maar ook bij zalm, vlees en blauwe kazen. Hierbij kan het gaan om losse kazen, maar ook bij een kaasrijke pizza past dit bier. Tot slot zou je een IPA ook kunnen drinken bij het dessert, bijvoorbeeld een carrot cake.